СТРИЖИ Пилотажная группа военно воздушних силь России

Слобода 2017, veľkolepá oslava  sedemdesiateho tretieho výročia oslobodenia mesta Belehrad  konaná na   Aerodrome  Batajnica,  domovskej základni vzdušných síl republiky Srbska.  V sídle výcvikovej, taktickej a stíhacej letky, ležiace v  okrajovej časť srbského hlavného mesta. Miesto konania spomienkovej slávnosti a osláv, zároveň miesto odovzdania nových lietadiel MiG-29,  ktoré darom venovali vzdušné sily Ruskej federácie svojmu spojencovi a partnerovi, ministerstvu obrany Srbska. Miesto s vysokou koncentráciou novinárov, čelných  predstaviteľov krajiny, zástupcov  okolitých štátov s účasťou ministrov obrany Ruskej federácie a Bieloruska.  Významné podujatie historického významu s originálnym a zaujímavým  sprievodným programom. 

Srbsko dlhé roky patrí medzi uznávaných obchodných a vojenských partnerov Ruskej federácie, čo má  viditeľne pozitívny vplyv a dopad  aj na samotnú armádu, jej vycvičenosť a bojaschopnosť . Darovanie pätice zánovných lietadiel MiG-29  je jasným dôkazom nadštandardnej spolupráce v oblasti armády a zbrojenia. Letecká akrobatická skupina vzdušných síl RF  „Strizhi“  svojou účasťou na týchto oslavách dôležitosť partnerstva oboch krajín len potvrdzuje. Na  záver sezóny leteckých show zaradila ako jedno z mála svojich zahraničných podujatí do svojho kalendára v roku dvetisíc sedemnásť  aj vystúpenie  na akcii Sloboda 2017 v Batajnici.

Takmer dvadsať päť minút baletu na oblohe, symfónia súzvuku tuctu  burácajúcich   motorov Klimov RD 33, výrazná dymová kulisa, vôňa spáleného leteckého kerosínu. Šestica MiGov v  tesnej skupinovej formácii so vzdialenosťou medzi sebou  okolo dvoch metrov. Dvadsiatka akrobatických prvkov a  tvarov formácie doplnená v závere  o famózny rozchod proti divákom nazvaný Tulipán. To je v skratke popísané to, čo v skutočnosti letecká skupina Strizhi demonštruje vo svojom programe.

Strizhi sú  vojenská  akrobatická skupina.  Vznikla na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov z rozkazu veliteľa vzdušných síl Ruskej federácie na vytvorenie reprezentatívneho leteckého akrobatického tímu. Jeho hlavnou náplňou bolo  ukázať pripravenosť, vyzbrojenosť a vycvičenosť pilotov a ostatného personálu,  letové a manévrovacie schopnosti  lietadiel MiG-29 a spoluprácu jednotlivých členov tímu na verejných vystúpeniach  doma aj v zahraničí. 

Oficiálny deň svojho  vzniku  sa datuje na šiesteho mája roku 1991, kedy skupina prvýkrát odlietala  vystúpenie na piatich lietadlách MiG-29 v zhodnom modro bielom sfarbení  pod hlavičkou Strizhi.  Na základe toho, bola z rúk maršála letectva Ivana Nikitoviča Kožeduba pilotom odovzdaná medaila za „posilnenie vojenskej spolupráce medzi národmi“, čo ich takpovediac posunulo  na post jedného z oficiálnych predvádzacích tímov vojenského letectva. V októbri toho istého roku absolvovala skupina zahraničnú návštevu a neverejnú ukážku pre vojakov na leteckej základni Uppsala vo Švédsku.

Prvé oficiálne  verejné predstavenie spoločne  absolvovali až o rok neskôr. Premiérovo sa v zahraničí  Strizhi  predstavili v máji 1992 na francúzskej leteckej základni Reims, na  oslavách päťdesiateho výročia letky Normandie-Niemen. Od tej doby  sa prezentovali v dvadsiatich ôsmich krajinách po celom svete   a získala veľké množstvo prestížnych  ocenení za  svoje letové ukážky. V roku 1993 bola  skupina  poctená vyznamenaním „najlepší akrobatický tím sveta“.

Piloti a personál považujú za najexotickejšie vystúpenie na medzinárodnom, odbornom leteckom veľtrhu v Malajzii, kde štvorica MiGov 29 bola demontovaná, transportovaná lietadlami Antonov  An-124 Ruslan. V priebehu troch dní opäť technikmi a inžiniermi špecialistami letectva zmontovaná a pripravená na ukážku.

Zlomovým  bol rok dvetisíc, kedy tím sa rozrástol o nových členov. Do skupiny pribudol pilot sólista a svojim vystúpením obohatil a doplnil spoločný letový program. V zime roku dvetisíctri  sa lietadlá z ich letky podrobili predpísaným servisným prácam v opravárenskom podniku a do ďalšej sezóny vstúpili pätnásteho marca verejnou letovou ukážkou pri príležitosti osláv šesťdesiateho piateho výročia založenia pluku na základni Kubinka. Už s novou farebnou kamuflážou  tvorenou bielo červenými poliami, jasným nákresom  letiaceho vtáka  „strizha“ na oboch stranách trupu a nápisom MiG na chvostových plochách. Od roku dvetisíctri nadviazali bližšiu spoluprácu pri spoločných vystúpeniach s týmom  Russkije Vitjazi. V roku dvetisícsedem  so  siedmimi lietadlami MiG-29 s jedným medzipristátím v Astrakhane uskutočnili  jeden zo svojich najdlhších  preletov do Al Ain v Spojených arabských emirátoch. Každoročne   v plnej zostave participujú okrem iných aj na víťazných preletoch nad Červeným námestím v Moskve, účinkovali v programe medzinárodného aero-kozmického salónu MAKS na letisku v Zhukovskom a v auguste roku dvetisícdvanásť boli súčasťou  jednej z najväčších leteckých show pri príležitosti osláv stého výročia vzniku ruského letectva.

Dynamická ukážka skupiny Strizhi v trvaní takmer dvadsať päť minúť prinesie divákom prevažne prezentáciu letu nadzvukových stíhacích lietadiel vo formácií s množstvom akrobatických prvkov ako premet, sudový výkrut, bojová zátačka, prelet na minimálnej rýchlosti s vysunutými klapkami, podvozkom a rozsvietenými svetlometmi, „rozpust“ alebo rozchod v kombinácií  s pestrou škálou  obrazcov ako pyramída, peleng,  romb alebo box, kladivo, hviezda, tulipán, strela či šíp a mnohé iné.

V dvetisícšestnástom  roku skupina oslávila spolu so svojími zakladajúcimi bývalými, ale aj súčasnými členmi  na domovskej základni Kubinka neďaleko Moskvy dvadsiate piate výročie založenia. Od svojho vzniku sa  vo vedení  vystriedalo niekoľko  veliteľov, ktorí pôsobili zároveň aj ako vedúci skupiny. Pri zrode  stál a na   pozícii číslo jedna ako prvý  lietal plukovnik  A.H. Kutuzov. Až do roku 1996, kedy ho  na poste „komandir“ vystriedal na dobu dvoch rokov jeden z členov, plukovnik A. M. Djatlov. Dlhoročný člen a sólista  z predchádzajúceho obdobia H.M. Djatel prevzal  veliteľskú pozíciu  v roku deväťdesiatdeväť.  Po ňom post  veliteľa do roku dvetisícdvanásť patril plukovníkovi  B. A. Morozovovi. Terajší vedúci skupiny plukovník Sergej Osjajkin nesie titul zaslúžený vojenský pilot  a s tímom Strizhi  okrem iných  absolvoval aj tohtoročné vystúpenie  pri príležitosti osláv oslobodenia mesta Belehrad na základni vzdušných síl republiky Srbska v Batajnici.

Vedenie Ruskej federácie a predstavitelia vzdušných síl v dvetisícšestnástom  oficiálne oznámili svoj zámer o zotrvaní  tímu a jeho  modernizácií, kde by lietadlá MiG-29 mali nahradiť v rokoch dvetisícosemnásť až dvadsať nové nadzvukové lietadlá  novej generácie  MiG-35. 

Na záver nám zostáva iba dúfať v normalizáciu celosvetovej situácie a veriť, že ešte  ruské letectvo dostane  príležitosť ukázať na verejnosti svoju profesionalitu, pripravenosť a dokonalosť aj v takej podobe, v akej ju ponúka letecká akrobatická skupina vzdušných síl Ruskej federácie Strizhi.

Text a foto: Juraj Uhliar  © 2017

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *